5-jotanacs-a-valtozo-kor-kuszoben

5 jótanács a változókor küszöbén

Rendszertelen menstruáció, hőhullámok, hangulatingadozás, álmatlanság, depresszió, inkontinencia, hajhullás … és még hosszan sorolhatnánk. Sokunk számára ismerős a probléma: ez bizony egy új életszakasz, a változókor beköszöntét jelzi a 40 év feletti nők körében. A klimaxoló nők körülbelül 20%-a tünetmentes, 30%-uknál enyhe, míg 50%-uknál kifejezett, a mindennapi életet zavaró tünetek jelentkezhetnek.

Mi is zajlik a szervezetünkben ilyenkor?

A változókor vagy klimax egyénfüggő, de általában 40-45 éves korban kezdődik és körülbelül 5 éven át tart. A petefészek működése fokozatosan leáll: nincs több peteérés, nem termel ösztrogént és sárgatest hormont. Rendszertelenebb lesz, majd teljesen megszűnik a menstruáció.  De mielőtt végképp elmarad a havi vérzés, a hormonális változások számos kellemetlen tünetet okoznak, amik testi-lelki nyomokat hagyhatnak, és nem ritka, hogy a női énképünk is sérül.

Igaz, megállítani nem lehet ezt a természetes folyamatot, de nem kell, hogy panaszokkal teli időszak legyen! – Ma már számos olyan terápia létezik, amelyekkel a változókort is kellemesebbé tudjuk tenni.  

Légy magabiztos és nőies változókorban is! Íme 5 jótanács, hogyan vészeld át a klimaxot!

  1. Fogadd el, hogy a menopauza egy természetes biológiai állapot, ami ugyan a termékenység végét, de egy új életszakasz kezdetét is jelenti! Felszabadítólag hasson rád a tudat: nem szűnik meg a nőiességed, sőt nem kell már aggódnod a menstruációs görcsök és a teherbeesés miatt sem.
  2. Változtass az életviteleden! A menstruációk rendszertelenné válásával párhuzamosan a testalkatunk is megváltozhat: ilyenkor könnyebben hízunk a kritikus testtájakon. Érdemes beiktatni rendszeres testmozgást, heti 2-3 alkalommal. A dohányzás és az alkohol súlyosbítja a tüneteket – lehetőleg hagyj fel ezekkel a káros szenvedélyekkel.
  3. Kerüljenek be az étrendedbe hormonpótló élelmiszerek, mint például a lenmag, lencse, szója, brokkoli, zöldmustár, vadrizs. Amit csak lehet, párolással készíts, hogy az értékes vitamintartalom megmaradjon. Szervezeted hidratáltsága érdekében fogyassz napi minimum 2 liter vizet!
  4. Szükség lesz a B, D és E vitamin utánpótlására, de érdemes figyelned a mangán és kalcium szintedre is!
  5. Ha a tünetek nagyon zavaróak, mindenképp keress fel egy nőgyógyászt. Számos modern hormonpótló készítmény létezik már, amelyekkel kellemesebbé és panaszmentessé tehető a változókor. Ha szükséges, a nőgyógyász majd tovább irányít szakrendelésekre.